2022 m. gruodžio 9 d. vyko Nacionalinis žmogaus teisių forumas

2022 12 12
FB_timeline cover copy.png

Tarptautinės žmogaus teisių dienos išvakarėse, gruodžio 9 d., įvyko 5-asis Nacionalinis žmogaus teisių forumas, kurio metu visuomenė buvo kviečiama į diskusijas apie esamą situaciją ir tai, ką galime padaryti, kad Lietuvoje būtų gera gyventi visų tautybių, rasių, tikėjimų, lyčių, socialinių padėčių, įsitikinimų ar pažiūrų žmonėms.

Šiais metais renginyje buvo kalbama apie žmogaus teises krizių ir karinių konfliktų akivaizdoje, forumas buvo skiriamas Lietuvos Konstitucijos 30-mečiui.

Kaip ir kasmet, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga organizavo diskusiją apie vaiko teises. Šių metų diskusijos tema  - paauglių pilietinis aktyvumas, dalyvavimas visuomeninėje ir politinėje veikloje.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė kartu su kitais diskusijos dalyviais - Lietuvos aukščiausiojo teismo teisėju Gediminu Sagačiu, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentu Domantu Katele, Pilietinių iniciatyvų centro vadovu Girvydu Duobliu bei Paramos vaikams centro vadove Aušra Kuriene, moderuojant žurnalistui Edvardui Kubiliui, diskutavo apie tai, ar reikėtų šešiolikmečiams leisti balsuoti rinkimuose ir kaip tai pakeistų politikų požiūrį į šio elektorato interesus, apie pasitikėjimą nepilnamečių gebėjimais priimti sprendimus, švietimo sistemos bei švietimo programų trūkumus, ugdymo įstaigose diegiamų vertybių bei pilietinio ugdymo svarbą, formuojant jauno žmogaus požiūrį. Diskusijos dalyviai vienbalsiai tvirtino, kad valstybė turėtų dėti daugiau pastangų, siekdama įgalinti nepilnamečius.

„Aš manau, kad valstybė ir valstybės institucijos turi rodyti pasitikėjimą jaunu žmogumi. Ne tik žodžiais, bet ir darbais. Tačiau taip pat manau, kad valstybė už jauną žmogų neturi kurti formatų, kuriais jis turi įsigalinti. Reikia jiems suteikti erdvės. Ir reikia suprasti, kad jie yra lygiai tokie pat svarbūs visuomenėje, kaip ir bet kuris kitas žmogus“ – apibendrindamas diskusiją sakė Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Domantas Katelė.

„Aš manau, kad yra labai lengva supainioti kontrolę su rūpesčiu. Manau, kad mums reikia mokytis bendradarbiauti, girdėti, pasitikėti, lygiaverčiai vertinti. Buvimas jaunesniu – nereiškia buvimo mažiau vertingu. Manau, labai svarbu nepalikt pačių vaikų „kapanotis“, o bendradarbiauti ir ieškoti sprendimų visose situacijose“ – diskusiją reziumavo Paramos vaikams centro vadovė Aušra Kurienė.

Daugiau informacijos apie Nacionalinį žmogaus teisių forumą galite rasti nztf.lt

Išsamų Vaiko teisių apsaugos kontrolierės interviu apie paauglių pilietinį aktyvumą galite rasti čia https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1838817/sesiolikmetis-organizacijos-vadovas-kiltu-teisiniu-issukiu-bet-tai-ugdytu-ateities-lyderius

Forumo video https://youtu.be/et_f48_8Pvs?list=PL_JU1Q7L5TzjBacG5ZiHBSOthqsZDed2J&t=1

 

Nuotraukų galerija

  • SV_1.1.jpg
  • SV_1.jpg
12